Om je bedrijf zo goed mogelijk digitaal te presenteren zijn er heel veel dingen waarop je moet letten. Dat is best wel ingewikkeld, dus in deze blog zet Ictoria de zaken op een rijtje. Daarbij zijn twee dingen van belang:
- Het bepalen van je huisstijl, die ook offline heel belangrijk is.
- Het digitaliseren en digitaal handelen van je bedrijf.
Huisstijl
Het bepalen van je huisstijl gaat in 5 stappen:
- Identiteit en imago: Hiermee laat je zien wie je bent, wat je doet en wat jouw speciaal maakt, zodat je doelgroep interesse krijgt om met jouw bedrijf zaken te doen. Je naam dient uniek, vindbaar en niet verwarrend te zijn.
- Logo en typografie: Met je unieke logo en lettertype maak je jezelf herkenbaar en vertrouwd voor klanten. Let daarbij op dat het lettertype moet kunnen worden weergegeven op zo veel mogelijk apparaten zodat je website leesbaar is; kies bij voorkeur een WOFF- of WOFF2-lettertype. Zie ook Waarom zou ik mijn logo laten herontwerpen?
- Kleurkeuze: bedenk welke kleuren bij jouw bedrijf passen en welke niet.
- Beeldkeuze: de foto’s, infographics, pictogrammen voor je website moeten passen bij je identiteit en kleuren en geen auteursrechten schenden.
- Communicatiemiddelen: (website, visitekaartje, briefpapier, nieuwsbrieven en berichten op social media consistent).
Huisstijlhandboek: leg alle huisstijlkeuzes die je in de bovenstaande 5 stappen hebt gemaakt vast op papier voor duidelijkheid en consistentie.
Auteursrecht: zorg ervoor dat je geen auteursrechten (copyright) schendt met foto’s, teksten etc. Bedenk ook of je je eigen logo, merknaam etc. wettelijk wilt beschermen.
Digitaliseren en digitaal handelen
Hulp nodig bij digitaliseren? Als jouw bedrijf nog niet veel dingen digitaal doet en je weet niet zo goed hoe je moet digitaliseren, kun je tot 30 november 2022 aanspraak maken op de Subsidieregeling Mijn Digitale Zaak. Met korting kun je dan professionals inzetten om jouw bedrijf te digitaliseren.
Website bouwen, beveiligen en toegankelijk maken: Het belangrijkste voor een digitaal bedrijf is om een (nieuwe) website en/of webshop te (laten) bouwen, deze goed te laten beveiligen en toegankelijk te maken voor alle apparaten (pc, mobiel, tablet etc.). Zie ook Websitebouwer nodig? 3 tips waar jij op moet letten! en Voordelen van een webshop.
Beheer: Als je eenmaal een bedrijfswebsite hebt, is het belangrijk dat die goed wordt beheerd (gehost) en onderhouden (geüpdatet). Dan worden klanten voorzien van actuele informatie en blijf je beschermd tegen veiligheidsrisico’s. Zie ook Waarom WordPress-beheer zo belangrijk is en WordPress-beheerpakket Ictoria.
Marketing en communicatie: door jouw bedrijf is onder andere relevant voor de online zichtbaarheid/vindbaarheid van jouw bedrijf (zie ook naamkeuze) en de producten en/of diensten die je aanbiedt. Daarmee kunnen huidige of potentiële klanten je vinden en contact met je opnemen voor aankopen, advies of feedback. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Zie ook Online marketing: zelf doen of uitbesteden? en Communicatie-ondersteuning nodig voor jouw bedrijf?
Social media: kunnen een belangrijk onderdeel van je digitale marketing en communicatie zijn. Daarmee kun je potentiële klanten bereiken die niet per se naar je op zoek zijn, maar wel geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Daarbij is het belangrijk om als bedrijf te bedenken welke doelgroep(en) je zou willen bereiken, op welke kanalen je die waarschijnlijk zou kunnen vinden (en welke niet) en hoe je die dan wilt gaan benaderen. Ook hier geldt dat je dit zelf kunt doen of uitbesteden. Zie ook Videomarketing inzetten Tips voor Facebook-advertenties Tips voor YouTube-kanalen Tips voor vloggen en Social Media Trends 2022.
Tip: huur een one stop shop in om meerdere of alle digitale aangelegenheden voor jou te regelen i.p.v. verschillende bedrijven voor ieder onderdeel. Daarmee hou je het overzicht, maak je het voor jezelf makkelijker en kun je kosten besparen.
Meer weten? Advies nodig hoe je jouw bedrijf het beste digitaal kunt presenteren? Wij staan voor je klaar!