Welke kleuren betekenen wat in een huisstijl?

Wanneer je een website bezoekt, is het eerste wat opvalt vaak de kleuren van de pagina. Het is belangrijk dat deze passen bij de boodschap die je als organisatie wil overbrengen. In dit blog leggen wij je uit welke kleur wat betekend zodat het kiezen van de juiste kleur wat makkelijker wordt. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.  

Huisstijl - Ictoria

Kleuren passend bij de doelgroep 

Kleuren kiezen is een belangrijk onderdeel van de huisstijl die een bedrijf of organisatie aanneemt. Volgens KVK-adviseur Juliëtte Geers is het zelfs één van de 5 belangrijkste stappen in het kiezen van een huisstijl. Dat komt omdat klanten – bewust of onbewust – kleuren associëren met je kernwaarden, omdat kleuren bepaalde gevoelens of emoties oproepen, zoals uit studies naar de psychologische effecten van kleuren is gebleken. 

De kleur die je kiest moet passen bij je bedrijf en je doelgroep. Kleuren kunnen het succes van je boodschap bepalen. Een organisatie of bedrijf met een kleur die past bij haar imago (haar waarden, missie, strategie en karakter) kan zich makkelijker onderscheiden van andere bedrijven en organisaties, succesvol klanten aantrekken en behouden. Als de kleur niet past bij je imago, kun je daarmee een verwarrende uitstraling hebben die slecht is voor je klandizie, zodat je extra moeite zult moeten doen om duidelijk te maken waar je voor staat en waarom klanten naar jou toe/terug moeten komen.  

 

Welke emotie roepen de kleuren op? 

De emotionele associaties die kleuren oproepen bij mensen kunnen heel subjectief zijn, maar er zijn wel enkele algemene associaties die voor de meeste mensen gelden. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel kunnen mensen enthousiast of alert maken, terwijl koele kleuren zoals groen, blauw en bruin mensen rustig, tevreden en beschermd kunnen laten voelen. Groen, blauw en bruin worden ook geassocieerd met betrouwbaarheid en loyaliteit. 

 

De kleuren uitgelegd: 

Groen is de standaardkleur voor alles dat iets met de natuur, het milieu en duurzaamheid te maken heeft. In het verkeer en in dagelijks spraakgebruik is ‘het groene licht krijgen’ dat je mag gaan, iets mag doen, iets ok is. 

Blauw wordt veel geassocieerd met de lucht en met water, dus luchtvaartmaatschappijen (zoals de KLM), scheepsbouwers en rederijen gebruiken vaak blauw in hun huisstijl omdat dat past bij het terrein waar hun voertuigen doorheen vliegen of varen. Maar als je met je vliegtuig wilt opvallen in de lucht, kun je ook juist een kleur kiezen die wat feller is maar wel goed past bij blauw, zoals oranje (bijvoorbeeld EasyJet). Blauw kan ook koel of koud overkomen (door de associatie met blauwig ijs), terwijl rood of geel door de associatie met de zon, vuur en gloeiende voorwerpen het gevoel van warmte of hitte opwekt; om die reden heeft een kraan blauw op de knop voor koud water en rood voor warm water.  

Rood is een actieve kleur die goed opvalt, een signaalfunctie heeft en mensen alert maakt. Het kan je enthousiast maken, je bloeddruk verhogen en maken dat je trek krijgt in bepaald voedsel eten. Rood heeft echter vaak een negatieve associatie, bijvoorbeeld voor gevaar of een verbod, zoals in verkeerlichten en -borden. Andere associaties van rood met gevaar zijn woede en geweld (vanwege de kleur van bloed) en de brandweer (vuur).  

In Oost-Azië is rood de kleur van goed geluk. Rood is ook de kleur van de liefde en opwinding (vaak gesymboliseerd door een rood, kloppend hart) en in die zin meestal positief.  

Bedrijven dienen dus goed na te denken over welke associatie rood in bepaalde contexten zou kunnen oproepen; als deze onwenselijk is, dienen ze deze te vermijden en een andere kleur voor hun huisstijl te kiezen. 

Paars wordt geassocieerd met passie, enthousiasme, speelsheid en luxe (adel). 

In sommige gevallen kun je als bedrijf of organisatie best twee of meer kleuren gebruiken, maar ook daar zul je voorzichtig moeten zijn en nadenken over of de kleuren wel bij elkaar passen, niet met elkaar ‘vloeken’, en welke mogelijke associaties deze kleurencombinatie kan hebben. 

Een bedrijf kan ook besluiten om juist de algemeen geldende kleurenassociaties uit te dagen, op hun kop te zetten door klanten te verrassen en daarmee hun aandacht te trekken; als dit goed uitgedacht is, kan dit erg succesvol zijn, maar er kleven ook risico’s aan. 

 Meer weten?

Wil jij na het lezen van dit blog meer weten over hoe jouw website beter aansluit bij je doelgroep? Ons webdesign team staat voor je klaar om je van advies te voorzien! Maak snel een afspraak op onze website.  

Wil je meer weten over welk lettertype je het beste kan gebruiken? Lees dan ons blog over dit onderwerp: https://ictoria.nl/welk-lettertype-beste-gebruiken-voor-jouw-website-1/

Naar de inhoud springen