Sitdown Café gelanceerd op festival Amsterdam Open Air

Sitdown Café gelanceerd op festival Amsterdam Open Air

Op 1 juni is tijdens het festival Amsterdam Open Air het Sitdown Café gelanceerd. Hier kunnen mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten. Dit ludieke café is een samenwerking van Amsterdam Open Air en HandicapNL, die in 2019 het project Toegankelijke Festivals heeft opgezet. Hiermee helpt de stichting organisatoren van festivals om hun toegankelijkheid te verbeteren.

Veel festivals hebben de laatste jaren al stappen gezet in het toegankelijker maken van hun faciliteiten, zoals aanpassingen aan het terrein en de toiletten. Toch ervaren mensen met een beperking nog steeds belemmeringen in het meedoen op festivals, terwijl ze juist hier een grote behoefte aan hebben. Daarom ligt de focus van HandicapNL binnen Toegankelijke Festivals dit jaar op het stimuleren van de ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking. Het Sitdown Café faciliteert deze ontmoetingen in een omgeving die zich bij uitstek hiervoor leent. Mensen komen immers naar een festival om te genieten van de sfeer, de liefde voor muziek te delen en anderen te ontmoeten.

Ontmoetingen op gelijke hoogte

Amsterdam Open Air staat voor inclusiviteit en diversiteit en wil graag bijdragen aan het bevorderen van de toegankelijkheid van festivals voor mensen met een beperking. Samen met HandicapNL heeft de festivalleiding het Sitdown Café opgezet, dé plek waar mensen met en zonder beperking op gelijkwaardige hoogte met elkaar kunnen feesten, dansen, lachen, drinken, spelen en zingen. In het café vind je voor ieder wat wils: dj’s met en zonder beperking draaien gezellige hits, terwijl de barman een praatje met je maakt en de host de boel aan elkaar praat.

Sitdown Café gelanceerd op festival Amsterdam Open Air

Dankzij een personeelsmix van mensen met en zonder beperking, een muziektolk voor gebarentaal en extra voorzieningen zoals braille-menukaarten en een prikkelvrije ruimte, wordt het Sitdown Café echt een inclusieve omgeving waar iedereen welkom is. Als hoogtepunt van de avond zakt het dak op een feestelijke manier naar beneden, waardoor iedereen – rolstoelgebruiker of niet – op gelijke hoogte komt. Zo kunnen ze elkaar op gelijkwaardige hoogte ontmoeten.

Sitdown Café gelanceerd op festival Amsterdam Open Air

Iedereen welkom

Met het Sitdown Café willen HandicapNL en Amsterdam Open Air laten zien dat iedereen welkom is op festivals. Bovendien draagt het café bij aan het vergroten van de sociale toegankelijkheid van zowel festivals, als de hele samenleving. De mogelijkheden die het café biedt, zorgen ervoor dat iedereen, met en zonder beperking, evenveel kan genieten van een festival.

Bovendien kunnen festivalbezoekers zonder een beperking in het Sitdown Café een ervaring opdoen die hun blik op mensen met een beperking verandert. Zo hoopt HandicapNL dat het net zo normaal wordt voor iemand met een beperking om een festival te bezoeken, als iemand zonder beperking. En komen we weer wat dichter bij een wereld waarin iedereen met elkaar samen kan dansen en hun favoriete artiesten kan bezoeken. Jaarlijks zijn in Nederland maar liefst meer dan 1.000 muziekfestivals te bezoeken.

 

Meer toegankelijke festivals

Meer toegankelijke festivals vind je op de website van HandicapNL

Foto’s: Janneke Nooij
Bron: Doe Onbeperkt Mee

Share on social media:

Facebook
LinkedIn

Recente berichten

Sitdown Café gelanceerd op festival Amsterdam Open Air

Op 1 juni is tijdens het festival Amsterdam Open Air...

De kracht van innovatie in sociaal ondernemerschap 

In dit blog nemen we een diepe duik in de...

4 redenen waarom mobielvriendelijke websites essentieel zijn

In ons huidige digitale tijdperk is het aantal mobiele internetgebruikers...

Nieuwsbrief


Ga naar de inhoud