Hoe ga je studeren als je een fysieke of mentale uitdaging hebt?

Studeren, het is iets wat voor heel veel mensen vanzelfsprekend en iets waar ze zonder al te veel moeite aan kunnen beginnen. Maar stel, je wil studeren en je weet dat je extra ondersteuning nodig hebt vanwege een fysieke of mentale uitdaging Hoe pak je dat aan? Wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden? Waar moet je allemaal aan denken? In dit blog vertellen we je er meer over.  

Als je denkt aan studeren denk je al snel aan het meest logische: een voltijd studie van vijf dagen in de week naar school. Hier is natuurlijk niks mis mee, maar er zijn nog veel meer opties waar in eerste instantie niet aan gedacht wordt.

Stel je hebt psychische problemen en kan niet met veel mensen in een ruimte zijn, dan is een thuisstudie misschien wel iets voor jou. Of heb je al een leuke baan gevonden maar wil je je ergens in specialiseren en ergens meer over leren? Dan is een deeltijdstudie een goede optie. Het mooie aan een deeltijdstudie is dat je datgene wat je geleerd hebt meestal meteen in de praktijk kan brengen.

Wat zijn dingen die je moet regelen?  

studeren ictoria klein

Je bent er achter gekomen wat je wil gaan studeren, op wat voor manier en waar. Nu is het moment om te gaan starten met het regelen van alles wat je nodig hebt om je studietijd zo succesvol mogelijk te laten zijn.

Het is slim om voor de start van je studie een afspraak te maken met de decaan. Op deze manier kan je van tevoren laten weten wat de situatie is en komt er niemand voor verassingen te staan.  

De dingen die verder geregeld moeten worden verschillen natuurlijk per persoon. Je kan denken aan: 

 • Vervoer  
 • Begeleiding bij hand- en spandiensten 
 • Leren omgaan met je energiepeil en ervoor zorgen dat je de juiste keuzes maakt  
 • Financiële ondersteuning. Heb ik recht op extra studiebeurs?  
 • Extra tijd  
 • Versoepeling van de aanwezigheidsplicht  

Ieder persoon heeft andere uitdagingen en bij elke uitdaging horen andere behoeftes. Op de websites mbotoegankelijk.nl en hogeronderwijstoegankelijk.nl vind je informatie over welke mogelijkheden er zijn bij verschillende situaties.  

Aankloppen bij instanties 

Het is niet zo dat er een plek is waar je alles in een keer kan regelen. Om dingen voor elkaar te krijgen moet je contact zoeken met verschillende instanties. Dit kan voor de nodige stress zorgen want het wordt je zeker niet makkelijk gemaakt.   

Veel dingen moet je regelen via het UWV. Voorzieningen die je bij het UWV kan regelen zijn onder andere: 

 • Vergoeding voor taxivervoer 
 • Aanpassingen aan de auto 
 • Hulpmiddelen zoals aangepast meubilair  
 • Mobiliteitshulpmiddelen  
 • Schrijf- of gebarentolk  

Let op: het is niet zo dat als je belt en zegt wat je nodig hebt dat het dan meteen geregeld is. Het moet allemaal officieel worden aangevraagd en er moet vanuit het UWV gekeken worden of je in aanmerking komt voor de voorziening. Zorg ervoor dat je goed kan onderbouwen waarom jij die voorziening nodig hebt.  

Het aanvragen van een voorzien is helaas niet binnen een dag geregeld en kan soms weken duren.. Houd hier rekening mee en vraag je voorziening op tijd aan. Zorg ervoor dat je goed kan onderbouwen waarom jij die voorziening nodig hebt.  

Doe je een studie en kan je daarnaast geen bijbaan hebben omdat dat te veel energie kost? Dan kom je misschien in aanmerking voor een extra studiebeurs. Via de gemeente kan je de individuele studietoeslag aanvragen. Het bedrag is in iedere gemeente 300,-. Je kan bij de gemeente  ook een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Let op: de kosten voor deze kaart verschillen per gemeenten.  

Studeren met een fysieke of mentale uitdaging lijkt in eerste instantie moeilijk omdat je over veel dingen moet nadenken en extra dingen moet regelen. Gelukkig is het allemaal  het zeker waard. Een studie kan je zo veel brengen en je leert er zo veel van. Op de website van Wiel en Deal lees je verhalen van ervaringsdeskundigen over hoe zij het studentenleven ervaren.  

Skip to content