We hebben de krant gehaald!

We hebben de krant gehaald!

Waarom deze dinsdag misschien wel een topdag wordt voor Mara uit Mill en Kim uit Boxmeer

BOXMEER/MILL – Ze hopen vandaag een nieuwe baan te vinden. Krijgt dit vervelende coronajaar 2020 voor Mara Ruza uit Mill en Kim de Rooij uit Boxmeer op de valreep misschien toch nog een happy end. 

Mara Ruza uit Mill is een van de deelnemers aan de online banenmarkt. © Ed van Alem

Dat moet gebeuren op de online – want corona – banenmarkt van Werkgeversservicepunt (WSP) Noordoost-Brabant. 

Zo’n tweehonderd werkzoekenden en ongeveer honderd werkgevers vinden elkaar vanochtend digitaal in een besloten LinkedIn-groep. Werkgevers delen daar vacatures en oproepen, waarop belangstellenden weer direct kunnen reageren. Werkzoekenden als Mara en Kim kunnen zichzelf ook presenteren door hun cv te delen.  

In WSP Noordoost-Brabant werken 16 gemeenten, onder meer uit het Land van Cuijk, uitkeringsinstantie UWV en bedrijven als IBN (sociale werkvoorziening) samen.

Gedragsproblemen

De 42-jarige Mara Ruza uit Mill, geboren in Letland, woont alweer bijna twintig jaar in Nederland. Ze heeft laatst in de zorg gewerkt, bij Dichterbij in Gennep. Daar begeleidde ze mensen met een beperking, met ook ernstige gedragsproblemen. ,,Ik heb daar drie jaar geleden ontslag genomen. Ik trok het niet meer. Ik moest er even tussenuit. Werken in de zorg vind ik nog steeds heel leuk. Het was ook een moeilijke beslissing te stoppen.’’ 

Ze zag begin dit jaar, nog voor corona uitbrak, op Facebook een oproep van re-integratieberdrijf IBN voorbijkomen voor mensen die een baan zoeken. ,,Ik dacht, waarom niet. Ik heb inmiddels enkele workshops gevolgd. Daar leerde ik onder meer sollicitatiegesprekken voeren. Ik denk wel dat veel branches het moeilijk hebben door de coronacrisis. In de zorg is altijd wel werk, zeggen ze. Maar dan moet het wel ergens het juiste plekje zijn. Door deze banenmarkt zie ik in elk geval weer mogelijkheden. Misschien wel iets in de bloemenbranche. Kan ik mijn creativiteit kwijt’’, aldus de vrouw die houdt van schilderen, tuinieren en fotografie. 

Burn-out

Kim de Rooij zoekt bij voorkeur iets in de administratie. ,,Ik heb een opleiding in de zorg gedaan.  Maar omdat ik al op jonge leeftijd artrose kreeg, werd werken in de zorg te zwaar voor mij’’, zegt de nu 50-jarige Boxmeerse. Ze liet zich omscholen tot administratief medewerker. Maar haar artrose, een vorm van reuma, bleef opspelen. 

De Rooij kwam ook nog met een burn-out thuis te zitten. ,,Sinds kort ben ik uit de ziektewet. Ik werk nu tijdelijk, met behoud van mijn bijstandsuitkering, voor Ictoria, een grafisch ontwerpbureau in Boxmeer. Daar doe ik werk ter ondersteuning van de administratie. De mensen bij dit bedrijf houden echt rekening met je handicap. Het mooiste is als ze me daar aannemen.’’ 

Via de gemeente kwam ze in contact met de banenmarkt. ,,Ik vind dit een goed initiatief. Online, kun je elkaar toch zien. Terwijl het toegankelijker is, vind ik, dan een fysieke banenmarkt. Daar moet jij je vaak direct bloot geven.’’  

Tekorten

Uit recent onderzoek van WSP Noordoost-Brabant blijkt dat er, ondanks de coronacrisis, nog steeds veel bedrijven kampen met personeelstekorten. ,,Zeker in sectoren als beveiliging, logistiek, bouw, zorg en techniek’’, zegt Sanne Baris van WSP Noordoost-Brabant. 
,,Om die werkgevers zicht te geven op beschikbare kandidaten, maar ook om kandidaten laagdrempelig kennis te laten maken met verschillende branches, organiseren we deze online banenmarkt. Ook om zo kandidaten die misschien niet de perfecte werkervaring hebben, maar wel passen bij een branche en supergemotiveerd zijn, een kans te geven.’’

Lees het originele artikel hier.

Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

Grafisch vacature post

Vacature: Grafisch Vormgever

Vacature: Grafisch Vormgever Grafisch stage vacature   Altijd al creatief geweest en niet kunnen stoppen met het ontwerpen van mooie unieke content? Dan is Ictoria

Skip to content