In de afgelopen maanden is het een hot issue, het heeft verschillende schoolexamens gehaald, wordt veel gebruikt voor marketing en kan zelfs al e-mails beantwoorden. We hebben het natuurlijk over Ai. Ai is een afkorting voor Artificial Intelligence. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat kan het al? En wat zijn de mogelijkheden voor in de toekomst? In dit blog worden hopelijk je meeste vragen beantwoord.
Wat is Artificial intelligence?
De betekenis van ai is vrij simpel. Het is een machine die beschikt over de kwaliteit om te leren van informatie. Dit betekent dat hoe meer informatie je de machine voedt, hoe slimmer deze wordt. In het systeem zit een algoritme dat bepaalt welke informatie relevant is en hoe het gebruikt kan worden. Dit zorgt ervoor dat Artificial intelligence kan ontwerpen, plannen, redeneren en zelfs samenwerken.
Op dit moment is het een vrij nieuw begrip, maar zonder erbij na te denken gebruiken we het allemaal al jaren. Denk bijvoorbeeld aan Siri op je iPhone of Google die op basis van zoekresultaten uit het verleden jouw specifieke wensen kunnen vervullen. Ook deze systemen worden gerund door een algoritme wat leert van de data die het in de loop van de tijd heeft verzameld.
Om dit in goede banen te leiden stellen de makers regels op voor de Artificial Intelligence zodat het zich precies bezighoudt met wat er van ai gevraagd wordt.
Kort samengevat: Artificial intelligence is een machine met een zelflerend vermogen dat gedreven wordt door data.
Wat kan Artificial intelligence op dit moment al?
Op dit moment is ai al redelijk gesetteld in ons dagelijks leven en wordt het vaker gebruikt dan wij denken.
Het wordt op dit moment tot nu toe vooral veel gebruikt door grote bedrijven. Die gebruiken het om gegevens te analyseren. Bij Google doen ze dit bijvoorbeeld om beter antwoord te geven op de vraag van de klant, en bij de bank gebruiken ze het om klanten te controleren op fraude.
AI komt nu vooral in opkomst omdat het voor het eerst publiekelijk is gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn ChatGPT en Stable Diffusion.
Wat is ChatGTP?
Chat GPT is een chat bot die vragen kan beantwoorden en stukken tekst kan samenvatten in meer dan 100 talen. De kans is aanzienlijk dat je er al eerder een keer over hebt gelezen of misschien heb je het zelf al gebruikt.
Hieronder zie je een voorbeeld van Chat GTP:

Wat is Stable Diffusion?
Stable Diffusion is een ander programma dat een afbeelding creëert vanuit de tekst die je invoert. Op deze manier kun je bijzondere afbeeldingen creëren die je anders zeeën van tijd zouden kosten.
Ook zijn er tegenwoordig programma’s die samenvattingen kunnen maken van audio. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens een vergadering. Er is dan geen notulist meer nodig en iedereen kan zich volledig focussen op de inhoud van het overleg. Ben jij niet zo goed in het maken van een planning? Hier is met behulp van AI een oplossing voor. Er zijn namelijk ook al apps die jou dag in kunnen delen aan de hand van taken die er die dag op je to-do list staan.
Wat zijn de mogelijkheden van AI?
De mogelijkheden van Artificial Intelligence zijn nu nog beperkt, maar in de toekomst zullen deze bijna ongelimiteerd zijn. Er wordt daarom ook verwacht dat het meerdere taken over gaat nemen van mensen en er veel dingen geautomatiseerd zullen worden.
Maar, aan het eind van de dag zijn AI-programma’s vooral tools die gebruikt kunnen worden door mensen, zodat wij productiever en efficiënter ons werk kunnen doen.
Er wordt in verschillende sectoren getest met Artificial Intelligence, bijvoorbeeld in de zorg. Daar zijn ze inmiddels al zo ver dat een algoritme de overlevingskans van kankerpatiënten in kan schatten door hun medische dossier te scannen. Dit is baanbrekend maar, het duurt natuurlijk nog even voor dat dit overal gebruikt kan gaan worden.
Is Artificial intelligence gevaarlijk?
De vraag die vaak gesteld wordt als het over AI gaat is of het gevaarlijk is. Het antwoord op deze vraag is nee. Artificial intelligence is niet gevaarlijk omdat het een tool is gemaakt door mensen. Het is natuurlijk wel zo dat AI voor goede dingen, maar ook voor minder goede dingen gebruikt kan worden. Hierdoor kan het geweldig zijn wanneer het in goede handen is en desastreus zijn in de verkeerde handen.
Dit is ongetwijfeld een risico, maar naar mijn mening gaat het net zoveel goede dingen als slechte dingen brengen omdat het simpelweg de energie van mensen versterkt door de productiviteit die het levert.
Word je liever geholpen door echte mensen? Bij Ictoria hebben we een team van professionele collega’s die voor jou klaarstaat om de digitale zichtbaarheid van je bedrijf te verbeteren.
Wil je weten wat we voor jou kunnen doen? Maak dan nu een afspraak!