Solliciteren met een beperking/handicap

Heb je gezondheidsproblemen of een beperking en vind je het lastig om te solliciteren? Laat je vooral niet afschrikken en bereid je goed voor. Je zult namelijk veel vragen op je afkrijgen over je gezondheid… Ook al mag de werkgever geen vragen stellen over jouw gezondheid of jouw ziekteverzuim in het verleden. Hoe kun je in dit kader je sollicitatiegesprek goed voorbereiden en wat moet je nou wel of niet vertellen over je gezondheid? Geen zorgen, want na het lezen van dit bericht weet je hoe je het beste om kunt gaan met lastige vragen over je gezondheid of beperking.

 

Vertel alleen iets over je gezondheid als de beperking van invloed is op de taken die je moet uitvoeren. Indien dat niet het geval is, dan hoef je het zeker niet te vertellen;

Is jouw beperking wel van invloed op de uitvoering van je taken, dan moet je dat wel melden. Meld dit zo laat mogelijk in de sollicitatieprocedure, bijvoorbeeld wanneer het duidelijk is dat jij nog de enige kandidaat bent of wanneer je wordt uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Doe dit wel vóór het tekenen van je arbeidsovereenkomst! Zo heb je in ieder geval eerst jouw kwaliteiten benadrukt die jou geschikt maken voor de functie.

BELANGRIJK: je hoeft nooit medische informatie door te geven! Je kunt bijvoorbeeld wel aangeven dat je tot een maximaal gewicht kunt tillen, zonder aan te geven dat je bijvoorbeeld hernia hebt. Zo wordt het voor de werkgever in ieder geval wel duidelijk dat er iets is wat van invloed is.

 

Wanneer wel of wanneer niet vertellen over je gezondheid?

Het is een persoonlijke keuze om al gelijk iets te vertellen over je gezondheid tijdens je eerste gesprek, ook al is dat volgens de regels niet nodig. Echter zijn er wél verschillende redenen om wel of niet over je gezondheid te vertellen.

 

Wanneer wel?

  • Als je een zichtbare handicap hebt;
  • Als je wel over je gezondheid wilt vertellen;
  • Als je graag openheid wilt geven.

 

Vanuit dit perspectief is het wel belangrijk om duidelijk uit te leggen waarom jouw gezondheid geen probleem zal opleveren voor het werk dat je gaat doen. Je zou eventueel ook kunnen uitleggen hoe je met bepaalde problemen omgaat.

 

Wanneer niet?

Als je niet wilt dat jouw gezondheid een rol speelt tijdens de selectie;

Als jouw gezondheid geen invloed heeft op jouw functioneren.

 

Wanneer is het verstandig om wel (meer) over je gezondheid te vertellen?

Je moet wel meer informatie geven over je gezondheid als je één van de volgende vragen met ‘ja’ beantwoordt:

  • Kun je vanwege jouw gezondheid niet alle taken uit de taakomschrijving uitvoeren?
  • Ben je minder productief dan jouw collega’s?
  • Heb je een werkaanpassing nodig?

 

Verwacht je het eerste half jaar vaker ziek te zijn dan jouw collega’s?

Belangrijk: indien je niets vertelt over jouw gezondheid, terwijl dat wel zou moeten, dan is de kans enorm groot dat de werkgever er later achter komt. De werkgever zou dan bijvoorbeeld kunnen besluiten geen loon door te betalen als je ziek wordt of in het uiterste geval voor ontslag kiezen.

 

Naast deze inhoudelijke tips, zou je ook rekening kunnen houden met de volgende tips áls je op gesprek bent uitgenodigd:

  • Wees goed voorbereid en zorg dat je op tijd aankomt bij je toekomstige werkgever;
  • Inventariseer vooraf of er een trap of lift aanwezig is, oftewel inventariseer of het gebouw toegankelijk is voor jou;
  • Ga van tevoren naar het toilet;

 

Wees jezelf en laat zien waarom jij juist aangenomen moet worden!

Zit je nog in je voorbereidende fase van je sollicitatieproces? Zorg er dan op z’n minst voor dat jouw LinkedIn pagina up to date is en consistent is met jouw CV, zodat jouw toekomstige werkgever jou makkelijker en sneller kan vinden! Ben je niet zo handig met LinkedIn? Geen zorgen en meld je dan snel aan voor een cursus via de Ictoria Academy!

#ictoria #gediplomeerd #vakkundig #IT #loyaal #sociaal #talentenpionier #koorstraat53 #socialreturn#werkplekbeheer #afstandtotdearbeidsmarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat