Een inclusievere samenleving

Onze samenleving wordt steeds inclusiever! Dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar sommige bedrijven waren aanvankelijk terughoudend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Daarom kwam de overheid in 2012 met een plan: de Banenafspraak. Social Return On Investment (SROI) is daarbij opgenomen als voorwaarde in een aanbesteding. Als werkgever kun jij hieraan meedoen!

Wat is Social Return on Investment (SROI)?

SROI houdt in dat bedrijven die zakendoen met de overheid zich inzetten om bijvoorbeeld banen, leerwerk- en stageplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel van social return is om ervoor te zorgen dat een investering door een gemeentelijke of landelijke overheid, naast het “gewone” rendement, ook een concrete sociale meerwaarde (return) oplevert. Zo wil de overheid bevorderen dat mensen die een arbeidsbeperking hebben, of die al lange tijd werkloos zijn, weer een kans krijgen op de arbeidsmarkt.

 

De overheid stelt als verplichting om een bepaald percentage van aanbestedingen voor diensten of werken aan social return te besteden. Het woord ‘verplichting’ wordt misschien als vervelend ervaren, maar in de meeste gevallen worden bedrijven positief verrast door de kwaliteiten, inzet en enthousiasme van de kandidaten die terugkeren in het arbeidsproces!

 

Hoe doe je dat als werkgever?

Als werkgever heb je veel keuzes om je social return te behalen. Je kunt bijvoorbeeld mensen met een uitkering, uitdaging of migratieachtergrond aannemen, maar ook deze mensen ondersteuning en begeleiding bieden om ze op langere termijn aan werk te helpen. Denk hierbij aan het verzorgen van trainingen, inwerk- of opleidingsprogramma’s.

 

Ook diensten inkopen bij bedrijven die bezig zijn met bijvoorbeeld de reïntegratie van mensen kan afgeschreven worden op social return. Je kunt bijvoorbeeld door ons MVO-bedrijf Ictoria een website laten maken of beheren, of een bouwbedrijf dat de Code Sociaal Ondernemen heeft dubbelglas laten plaatsen. Je betaalt dan de materialen, maar de werkuren kunnen worden afgeschreven op social return.

Waarom zou je voor ons kiezen?

Met Ictoria heb jij dé sociale partner van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in huis om aan je verplichting voor Social Return on Investment te voldoen én waardevolle diensten voor je organisatie te laten uitvoeren door toegewijde professionals. Wij geven mensen met een arbeidsbeperking een kans door hen, in samenwerking met een gemeente of het UWV, een (tijdelijke) baan bij ons te bieden. In een gepaste werkplek kunnen zij hun unieke talenten ontdekken/ontwikkelen op het gebied van grafische vormgeving, IT, communicatie of administratie en eventueel doorstromen naar een ander bedrijf (misschien wel jouw bedrijf!).

Zolang je als bedrijf diensten inkoopt van medewerkers van Ictoria, kun je die afschrijven als social return. Als je een goede band hebt opgebouwd met een medewerker van Ictoria die regelmatig diensten voor jouw bedrijf heeft uitgevoerd, dan bestaat de mogelijkheid dat je uiteindelijk deze medewerker in dienst neemt bij je eigen bedrijf, wat ook bijdraagt aan je social return.

Goed voor jouw bedrijf

 • Voldoen aan je verplichting voor Social Return on Investment (SROI)
 • Een goed werkende, beveiligde en prachtig aangeklede website en/of webshop
 • Professionele uitstraling met grafische vormgeving in drukwerk, foto’s en video’s
 • Goed online gevonden worden door je doelgroep met SEO en SEA
 • Persoonlijke begeleiding, advies en duidelijke inzichten bij marketingcampagnes
 • Eventueel je marketing en communicatie uitbesteden aan professionals
 • Mogelijkheid om getalenteerde werknemers met bewezen talenten aan te nemen
 • Betaalbare goede dienstverlening

 

Goed voor de samenleving

 • Voldoen aan je verplichting voor Social Return on Investment (SROI)
 • Mensen met een arbeidsbeperking betere kansen op de arbeidsmarkt geven
 • Ideaal partnerschap in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
 • Bemiddeling van kundige en getalenteerde werknemers


Benieuwd wat wij nog meer voor je kunnen doen? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan!
 

Social return
Ga naar de inhoud